Gyakran ismételt kérdések
1. A Stevia termékeket diabéteszesek használhatják−e?
- Igen, a stevia és a steviosid , mint édesítő, abszolút biztonságos / Boeck−Haebicch,1992./. Chan et.al./2000/ önkéntesekkel végzett kísérlete − napi háromszor 250 mg. nem változtatott a vér biokémiai összetételén.
2. A steviosid molekula diabéteszeseknek veszélytelen?
- Igen, a steviosid a fő édes−összetevője a steviának, 300−szor édesebb a cukornál, ezáltal csekély mennyiséget kell bevinni belőle a szervezetbe. A steviosid nem szívódik fel a bélfalon keresztül, ellenben a vastagbélben a baktériumok hatására a steviosid steviollá alakul. Ha a napi bevitt mennyiséget nézzük − 131 gr./ cukor/ nap Eu . átlag−, akkor az 400 mg. Steviosidnak felel meg. Ez azt jelenti, hogy 240 mg glukóz lesz a 400 mg. Steviosidból. Ebből 1/3 rész átalakul, 1/3 rész kiürül a szervezetből, 1/3 rész pedig felszívódik / 80 mg. = 0,08 gr./ Ez a glukóz− mennyiség elhanyagolható a szervezetben.
3. A Stevia fogyasztása okozhat-e rákot?
- Nem, számos kísérlet bizonyítja, hogy a steviosid és a Rebaudiosid A ,nem rákkeltők. A JECFA 1999−es állásfoglalása szerint a Stevia orális bevitele nem okoz toxikus elváltozást. Állatkísérletek bizonyították , hogy napi 1100 mg/ testsúlykilógramm bevitele a patkányok szervezetében nem mutatott elváltozásokat . Ezt a megállapítást a WHO is igazolja, elfogadta. Bizonyított továbbá, hogy a steviosidot világszerte használják− Paraguai 500 éve, Japán több, mint 25 éve, Dél-Korea 16 éve, Brazília 13 éve, Kína 12 éve, USA 1995−óta étrend−kiegészítőként. Negatív visszajelzés egyik országból sem érkezett.
4. A Steviát a PKU /anyagcserebetegség/− ben szenvedők fogyaszthatják-e?
- Igen, a Stevia és a steviosid kémiai összetétele, −diterpenglycoside, erősen különbözik az aszpartamtól.
5. A Stevia és a vérnyomás
- Chan et.al. 2000−ben , emberekkel végzett egy tanulmányt, mely − 60 fő önkéntesből állt − napi háromszor 250 mg. Steviosidot fogyasztottak, egy éven keresztül. Három hónap elteltével a systolis és a diastolis vérnyomás normalizálódott, a kísérlet befejeztéig így is maradt. A vérképet a kísérlet során nem változtatta meg. Ez a tanulmány is bizonyítja, hogy a Stevioosid nem testidegen anyag, tehát alternatívát jelenthet a vérnyomás−stabilizálásban. A csoportban az átlagos vérnyomás 166/ 102 volt , a kísérlet végére ez az arány 153/ 90-re változott.
6. Igaz-e, hogy a stevia a férfi−nemzőképességre negatív hatást gyakorol?
- Nem. Kísérletek bizonyítják / Planas és Kuc , 1968./, hogy a patkányok szaporodását a Steviával készült tea fogyasztása nem befolyásolta. Ezt a megállapítást 1996−ban Siotsu megerősítette, ő több−fajta állaton végzett kísérleteket. Az állatok álltalános viselkedése nem változott / vízfelvételük , testsúlyuk, szaporulatuk, utódaik sülya stb. /. Wahrend Melis /1999./ kísérlete igen magas koncentrációjú Steviosid bevitelén alapult. 5.3 gr. steviosid / testsúlykilógram bevitellel dolgozott− ez a mennyiség egy 65 kg− os embernél 3,4 kg szárított Stevia levélnek felel meg− de itt sem tapasztaltak szaporulatbeli különbséget az állatoknál. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezt a kísérletet csak egyszer végezték el.
7. Mennyi a napi ajánlott stevioside bevitel?
- Egy biztonságos arányt állapítottak meg /Xili et.al. ,1992/, ez egy 65 kg−os embernél 7,9 mg/ tests.kg. = 513 mg-nak felel meg. A napi átlag cukorbevitel /131 gr. Eu.átl./ kb.436 mg−nak megfelelő mennyiség.
8. Milyen mennyiségben használjuk a Steviát édesítésre?
- Ez a mennyiség a Stevia levelek édességének %−ától függ, amely eltérő lehet: 6−15%. Ez azt jelenti, hogy a szárított levelek 18−45−ször édesebbek a cukornál. Eredmény: 100 gr. szárított levél 6% steviosid tartalommal 1800 gr. cukornak felel meg, míg 15% steviosid tartalommal 4500 gr. cukornak felel meg. A steviosidnál ez az arány, mivel 300−szor édesebb a cukornál: 10 gr.= 3 kg. cukor.
A steviosiddal óvatosan bánjuk , hiszen nagyon tömény koncentrátum, csekély mennyiséget használjunk ételeinkbe.
9. Mennyi kalóriát tartalmaz a Stevia?
- Gyakorlatilag a Stevia nem tartalmaz kalóriát. A Stevia null kalória, null cukor, null zsír , null koleszterin− tartalmú.
10. A Stevia helyettesítheti-e a diétában a cukrot?
- Igen. Meg kell állapítani, hogy az ételeinkben a cukor fontos összetevő, hiszen az ízéért fogyasztjuk. Sajnos a kalória bevitelt növeljük vele, tehát ételeinknek csak az élvezeti értékét növeli.
A napi cukorbevitel mennyiségét ne a készételek elfogyasztása tegye ki , hanem együnk minél több friss gyümölcsöt. Megállapíthatjuk, hogy a diétában a cukor helyettesíthető a Steviával.
11. Stevia a fogápolásban
- Albino Spraque−Dawley Ratten et.al./1992./ bebizonyították, hogy a Steviosid és a rebaudiosid használatával meggátolhatjuk a szájban a káros baktériumok kifejlődését.
12. Használható-e a Stevia és a steviosid sütésre−főzésre?
- Igen. A steviosid olvadáspontja 198 celsius−fok, összetétele nem változik, nem színezi meg az ételt a sütés főzés során.
Mindennapi használatra kiválóan alkalmas, még a tejtermékek, ill. a savas gyümölcsök / eper, narancs, ananász / ízesítésére is tökéletesen használható. A steviosid PH− stabil , tehát ételeink elkészítéséhez széles körben használható a Stevia és a Steviosid.
13. Mi a törvényes jogállás a Steviával kapcsolatban?
- A Stevia rebaudiana és kivonatai széles körben elterjedtek a világon, mint édesítő. PL.: Dél-Amerikában, Ázsiában, Japánban, Kínában és az Eu . különböző országaiban / internet / . Brazíliában, Kóreában , Japánban a Stevia és Steviosid nagy mennyiségben van a piacon , kb. 60% a piaci részesedése, mint kalóriamentes, természetes édesítő. 1995−óta az USA−ban , mint étrend−kiegészítő van jelen. 2000− től az Eu. a Steviát és kivonatait új élelmiszerként tartja számon és a mai napig semleges - várakozó álláspontot képvisel, hivatkozva a mérési eredmények, laborvizsgálatok nem megfelelő mennyiségére. Ez a tény számos kérdést felvet, hiszen sok országban legálisan forgalmazzák, de az Eu−ban különböző cégek bojkottálják a Stevia forgalomba hozatalát. Az internetes forgalmazásról nem esik szó a szabályozásban.
/ Mathias G. írása alapján/